Neem contact op via + 31 6 50693901 of hallo@businessbeinghuman.com
Neem contact op via + 31 6 50693901 of hallo@businessbeinghuman.com

Weerstand

Weerstand
Business Being Human

Veranderen zonder weerstand bestaat niet. Er is altijd weerstand. Ook wanneer de oplossing klip en klaar voor handen lijkt.

Een simpel voorbeeld.

Weerstand ontmoeten

Corona vraagt om sociale distantiëring. Dit vraagt om andere manieren van contact onderhouden met elkaar. Als coach, trainer en facilitator, werk ik veel met mensen. Als ik voorstel om de komende tijd via online middelen met elkaar te communiceren, praten, ontwikkelen, de coach- of verander-doelen te realiseren, ontmoet ik weerstand. Mensen willen dit niet. Ze zeggen dan: na 6 april komt het wel weer. De een zit in de bubbel van 6 april. Ik merk dat ik in de bubbel zit van: hier zijn we tot aan de zomer nog wel even zoet mee. En ook na de zomer. Of, wie weet, de rest van het jaar? Natuurlijk kunnen er ook wonderen gebeuren: een vaccin, een lekker warm virus-dodend voorjaar, een geslaagde immuniteitsopbouw, wat dan ook.

Niemand heeft het monopolie op de waarheid, zegt men in Deep Democracy.

Weerstand geeft informatie, zeggen we bij Business Being Human.

Opluchten en verademen

Welke informatie geeft weerstand in dit voorbeeld? Mensen behouden graag hun geloof of hoop. Zijn er (nog) niet aan toe om de realiteit onder ogen te zien. Willen liever dat alles bij het oude blijft. Vasthouden en controleren in plaats van loslaten en vertrouwen. Ik geloof niet in mensen door de “weerstand tegen verandering” trekken. Ik geloof in het gesprek aangaan hierover. Uitwisselen. Over waar we bang voor zijn of gefrustreerd over. Wat we graag zouden willen voor onszelf en voor de wereld. En over welke mogelijkheden we zien als de huidige situatie blijft zoals deze is of een kant op beweegt die we liever niet zouden willen. Opluchten en verademen. Dat geeft ruimte.

Aangrijpen

En dan aangrijpen. Andere invalshoeken betrekken (Teaming). Polariteiten verbinden. En in dit aangrijpen elkaar helpen. Beseffen dat het voor de een moeilijker is dan voor de ander. Dit respecteren, begrip tonen en niet vervallen in afkraken. Zo creëer je psychologische veiligheid en een mindset waarin je met elkaar aan verandering kunt werken, kunt experimenteren en zinvolle bijdragen kunt co-creëren om de uitdagingen die voor ons liggen met elkaar te slechten.

Van angstenergie naar handelingsenergie

In deze ruimte kan de angstenergie, die er nu eenmaal is in bedreigende situaties, gericht worden gebruikt voor samen werken aan oplossingen. Weerstand wordt zo geconverteerd in handelingsenergie: actieve inzet en medewerking. Dit is hoe wij bij Business Being Human naar verandering kijken. Samen leidinggeven aan verandering met behulp van co-creatie en teaming. Dankzij in plaats van ondanks weerstand. Mét mensen in organisaties in plaats van vóór mensen in organisaties. Ook online.

Samen met Rick Garrelfs ben ik in 2020 Business Being Human gestart. Wij faciliteren verander- en verbeterprocessen in organisaties. Onze werkwijze is mede gebaseerd op het gedachtegoed van Amy Edmondson, auteur van Teaming en De Onbevreesde Organisatie.

#businessbeinghuman #veranderen #teaming #cocreatie #thefearlessorganization #deonbevreesdeorganisatie #psychologischeveiligheid